Hoe koppel ik een verkoop- en een inkoopfactuur aan één banktransactie?

In dit artikel laten wij zien hoe u één of meerdere verkoopfacturen aan één of meerdere inkoopfacturen kunt koppelen binnen dezelfde banktransactie.

Geavanceerde match

Het kan voorkomen dat u een verkoop- en inkoopfactuur tegen elkaar moet afletteren, dit kunt u doen met de module Boekhouding. Dit zal hoofdzakelijk in het bankboek geschieden middels het matchingstype: Geavanceerde match.

Hieronder zal aan de hand van een voorbeeld deze handeling stapsgewijs toegelicht worden:

Voorbeeld: uw payment provider verrekent wekelijks de ontvangsten en uw transactie kosten. Voor de verkopen heeft u één of meerdere verkoopfacturen, de transactie kosten worden via een aparte inkoopfactuur in rekening gebracht.

1. In dit geval hebben wij een verkoopfactuur van €100; oftewel de openstaande verkoopfactuur,
  2. Een inkoopfactuur van €5; oftewel de transactiekosten,
  3. Een bankontvangst van €95; oftewel de behaalde omzet min de transactiekosten,
  4. In de module Boekhouding kiest u in het Bankboek bij tabblad Stap:2 Te verwerken afschriften de desbetreffende transactie en klikt u op “Handmatig verwerken”,
  5. Nu kiest u in tabblad “Matchen” via “Hoe wilt u verwerken?” voor matchingstype; Geavanceerde match,
  6. Nu verschijnt tabblad “Koppelen met inkoop / verkoop”, vanuit hier koppelen wij de in- en verkoopfacturen,
  7. Nu voegt u alle in- en verkoopfacturen toe aan deze banktransactie,
  8. Het is nu belangrijk dat u bij de kolommen “Wijzig betaald” en/of “Wijzig ontvangen” de facturen op betaald zet (indien deze tegen elkaar afgepunt dienen te worden), in ons voorbeeld dient bij de verkoopfactuur het bedrag naar ontvangen €100 gewijzigd te moeten worden,
  9. Nu gaat u naar tabblad “Grootboekmutaties”, hier vindt u dat het banksaldo vooraf ingevuld staat, nu moeten wij het debiteuren en crediteuren saldo ingeven,
  10. Nu klikken wij op “+ Nieuw” en geven wij het saldo voor Crediteuren / Handelsleveranciers in. Omdat de schuld aan de payment provider wordt vereffent vult u hier dit saldo “Debet” in, dus in dit geval €5,
  11. Nu ziet u dat er nog €100 credit geboekt dient te worden, dit betreft de schuld van uw klant die nog vereffent dient te worden, klik nu nogmaals op “+ Nieuw”,
  12. Nu gaan wij het saldo ingeven van Debiteuren / Klanten. Het bedrag en Debet / Credit wordt ingegeven. Als alles in orde is kiest u voor “Opslaan”,
  13. Nu kunt u op “Opslaan en sluiten” klikken om de boeking te sluiten,
  14. Nu krijgt u nog een melding dat het banksaldo (€95) niet overeenkomt met het saldo van de grootboekmutaties (€100), bij een verrekening als deze mag u de melding negeren door nogmaals op “Opslaan en sluiten” te klikken,
  15. De boeking is nu correct geboekt en beide facturen zijn gesloten.